Jeløya og Jeløya Radio 6. april 2020
Dagens cachetur ble en ettermiddagstur til Jeløya. Målet var 3 cacher i området rundt Refsnes gods og Refsnesstranda. Jeg fant parkering langs veien nede ved stranda, og så la vi av gårde, geohundene og jeg. Nydelig vær, litt vind, men det skal det være ved fjorden. Cachene ble greit funnet; loggen ved Refsnes gods var en klissvåt klyse av papir som ikke lot seg signere - en elendig vedlikeholdt cache. Hundene måtte posere utenfor porten på godset, som var stengt. Egentlig et vemodig sted, for "godset" er nå en bitte liten hage foran det staselige huset, mens all annen mark er totalt nedbygd.
Men været var fremdeles nydelig og fjorden lokket, så deretter dro jeg til Jeløy Radio. Like ved er det en cache som heter "Østfolds eldste bøk". Den er faktisk aldersbestemt til å være ca. 1.500 år gammel. Det er helt utrolig, et flott, knudrete tre som lever i beste velgående. Det begynte å bli litt sent på dagen, så egentlig hadde jeg ikke tenkt å ta flere cacher, men synet av en vakker solnedgang i det fjerne lokket meg videre. Nå fikk Mattis gleden av å være "enehund", og sammen fant vi en utrolig oppfinnsom cache nede ved fjorden, bak skiltet om livsfarlig kabel. Kabelen som ligger ved skiltet kan umulig ha vært den "livsfarlige" kabelen, for et bitte lite hull i slangen frembragte et yndig lite springvann som sprutet på buksene mine mens jeg logget.
Jeløy Radio heter nå for tiden Jeløy Kurs- og Konferansesenter, og er en vakker, vakker bygning i ren Art Deco - min favorittstil, som her til lands ofte kalles "funkis-stil". Den er bygget i 1930, og fram til 1995 var stasjonen bemannet og betjente både kortbølge- og langbølgenettet . Fram til 2003 ble Jeløy Radios sendere benyttet av Utenriksdepartementet for kortbølgesamband med de norske ambassadene. Det gjenværende antenneanlegget er attraktivt for radioamatører i området, som stadig håper på tilgang til bruk av dette. Antenneanlegget benyttes fremdeles delvis til to maritime tjenester; signaliseringssystemet for den maritime VHF-tjenesten og for NAVTEX, vær- og navigasjonsvarsling som opereres fra Rogaland radio. I 1997 åpnet Telenor bygningen som kurs- og konferansehotell.
Det var rent vederkvegende å vandre der i strandkanten sammen med Mattis; vi snuste og sparket og kikket på steiner og tang. Jeg fant en liten stein med et av naturens fantastiske kunstverk - en perfekt sirkel av kvarts i en grå granitt. Så nydelig! Den ble med hjem i lommen. Ellers var vårtegnene utallige, og bildene av alle blomstene viser hvor tidlig våren kommer der nede i "Syden". Navnene står under hvert bilde. Solnedgangen over Gullholmen var et vakkert syn, og med lyden av lange bølger mot stranden i øret vendte vi nesen hjemover. En deilig tur. Besøk Jeløya,- den har vært et av mine favoritt-turmål i mange år.
På veien hjem så jeg nok et vårtegn: Svære flokker med hvitkinngås på himmelen over meg. De kommer alltid i disse dager hvert eneste år, i store, uryddige svermer. Kanskje hadde de kurs for Østensjøvannet. Men det får bli en annen tur...